O strategie pentru protecția activă a mediului natural împotriva poluării cu petrol în regiunea Odesa
Poziția geografică și particularitățile infrastructurii de transport din regiunea Odesa au determinat dezvoltarea intensivă în această regiune a întreprinderilor din complexul de transbordare și rafinare a petrolului. În același timp, funcționarea sa ar trebui armonizată cu soluționarea sarcinilor de conservare a potențialului recreativ unic al regiunii nord-vestice a Mării Negre, care necesită dezvoltarea și punerea în aplicare la nivel regional și de stat a unui complex de măsuri de conservare a naturii adecvate, ca amploare, la impactul antropogen asupra ecosistemelor naturale.
În ultimul deceniu, echipele științifice din regiune (Universitatea Națională I. I. Mechnikov din Odesa, Centrul ucrainean de ecologie marină, Institutul de cercetare și proiectare din sudul Flotei Maritime, filiala din Odesa a Institutului de biologie a mărilor sudice al NAS din Ucraina, CN „Econad”, Centrul de cercetare marină și de siguranță ecologică a terminalelor din NAS din Ucraina) au colectat o cantitate considerabilă de informații în domeniul monitorizării poluării cu hidrocarburi și al protecției mediului marin, au dezvoltat și introdus în principal noi tehnologii de curățare
O componentă importantă a activităților este strategia de protecție activă a mediului împotriva poluării cu petrol, care este pusă în aplicare în regiunea Odesa și care se bazează pe monitorizarea mediului natural și a surselor de poluare a acestuia, prevenirea și aplicarea unor metode eficiente de lichidare a poluării mediului atmosferic, a solului și a apei cu produse petroliere prin utilizarea biotehnologiilor moderne.
În prezent, în regiunea Odesa funcționează cel mai mare complex de transbordare a petrolului din țară, cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de tone pe an, care include portul petrolier al Portului maritim comercial din Odesa, CJSC Sintez Oil, JSC Eximnefteprodukt, JSC Odesnefteprodukt și conductele principale de petrol Dnepr ale JSC Ukrtransneft.
O creștere a volumelor de transport de petrol va fi realizată în următorii ani prin lansarea terminalului petrolier Pivdennyi din portul Yuzhny, cu o capacitate de proiectare de 40 de milioane de tone pe an, care poate manipula petroliere cu 80.000 de tone dwt. Din 1998, stația reconstruită de tratare a apei de balast din portul maritim comercial Odessa este în funcțiune, cu o capacitate de până la 100 de mii de m3 de apă uleioasă generată de nave pe zi. În ciuda implementării măsurilor de protecție a mediului, funcționarea acestor întreprinderi duce la poluarea mediului natural cu produse petroliere.
Opt porturi maritime și fluviale din regiunea Odessa (Yuzhny, Odessa, Ilyichevsk (port maritim comercial și port piscicol), Belgorod-Dnistrovsky, Ust-Dunaysky, Izmailsky și Renijsky) sunt, de asemenea, considerate a fi surse potențiale de poluare cu produse petroliere.
Pentru a asigura siguranța ecologică în regiunea Odesa, a fost instituit un sistem de stat pe mai multe niveluri de control al mediului natural. Inspectoratul de Stat pentru Protecția Mediului din Marea Neagră (7) exercită controlul de stat asupra respectării legislației de mediu și a siguranței mediului în banda de coastă terestră, în apele teritoriale marine, în zona economică marină, în platoul continental al Ucrainei și în estuarele maritime. În 1995, în conformitate cu Decizia Cabinetului de Miniștri nr. 198 din 20.03.95 „Cu privire la efectuarea controlului de mediu la punctele de trecere a frontierei”, a fost înființat Serviciul de control al mediului la frontieră; printre responsabilitățile sale se numără și investigarea poluării marine provenite de la instalațiile de pe uscat, de la nave și alte ambarcațiuni. Respectarea legislației de mediu pe teritoriul regiunii Odesa, inclusiv protecția mediului împotriva poluării, este, de asemenea, controlată de Departamentul de stat pentru ecologie și resurse naturale.
În 2000, la Odessa a fost înființat Centrul regional de coordonare a salvării maritime al Serviciului de stat de căutare și salvare pe corpurile de apă din Ucraina al Ministerului ucrainean pentru situații de urgență. Principalele activități ale centrului includ coordonarea și sprijinirea activităților de intervenție în caz de deversare de petrol în Marea Neagră. În 2002, centrul a desfășurat un exercițiu de intervenție în caz de deversare de petrol în partea de nord-vest a Mării Negre, la care au participat experți importanți din regiune, inclusiv specialiști de la centrala nucleară Ekonad.
Prevenirea posibilei poluări a mediului natural cu produse petroliere se realizează în mare măsură prin expertiza ecologică a proiectelor de rafinare a petrolului și a complexelor de încărcare a petrolului, care este realizată de Inspectoratul de Stat pentru Protecția Mării Negre și de Departamentul de Stat pentru Ecologie și Resurse Naturale din regiunea Odessa.
Intensificarea navigației în partea de nord-vest a Mării Negre și dezvoltarea complexului de transport al petrolului fac din protecția ecosistemelor marine împotriva poluării cu petrol o sarcină de mediu prioritară pentru Regiunea Odesa. Problemele de protecție a Mării Negre împotriva poluării sunt în mare parte de natură internațională; prin urmare, soluționarea lor este reglementată nu numai de actele legislative ucrainene, ci și de o serie de convenții și acorduri internaționale (MARPOL 73/78, „Planul de acțiune strategic pentru reabilitarea și protecția Mării Negre” etc.).
Poluarea de fond cu hidrocarburi în partea de nord-vest a Mării Negre este generată în principal de râurile Dunăre, Nistru, Bugul de Sud și Nipru și de sursele de coastă, inclusiv apele menajere, de drenaj și de furtună. Anual, aproximativ 137 de milioane de m3 de ape uzate tratate și netratate conform normelor sunt evacuate în zonele maritime de coastă din regiunea Odessa, ponderea acestora din urmă scăzând de la 55,9 milioane de m3 la 0,2 milioane de m3 până în 1998 (7). În ciuda îmbunătățirii tratării apelor menajere și industriale la sistemele de canalizare Severnaya (conținut de NP – 1,63-4,56 mg/dm3) și Yuzhnaya (conținut de NP – 0,54-2,64 mg/dm3), împreună cu efluenții acestora, aproximativ 6 t de produse petroliere intră anual în mediul acvatic. Surse semnificative de poluare a apelor marine sunt, de asemenea, apele de drenaj și scurgerile de ape pluviale, al căror volum zilnic numai în zona plajei orașului Odessa se ridică la ~ 54 mii m3 cu concentrații de produse petroliere în diferite gropi cuprinse între 0,05 și 1,57 mg/dm3 (3).
Datorită eforturilor depuse de organismele de control și a punerii în aplicare a complexului de măsuri de protecție a naturii în porturi, în ultimii ani s-a înregistrat o anumită reducere a conținutului de produse petroliere în stratul de apă de suprafață din Golful Odessa, de la 2 – 10 MPC la sfârșitul anilor ’80 la nivelul MPC la sfârșitul anilor ’90 (7).
În același timp, poluarea părții de nord-vest a mării cu produse petroliere, care vin cu ape fluviale din alte regiuni ale Ucrainei și din țări străine, necesită rezolvarea acestei probleme la nivel național. În același timp, navigația intensivă în partea de nord-vest a Mării Negre și creșterea volumelor de transport de petrol creează un risc potențial de deversări accidentale majore de produse petroliere atât în zonele de apă din porturi, cât și în zonele de mare liberă. În ultimii 15 ani, au avut loc deja numeroase deversări de petrol la scară largă în regiunea Odessa, de exemplu, în august 1990, de la petrolierul italian Himalaya Secundo.
Cele mai frecvente deversări tehnologice de produse petroliere au loc în apele portuare. Numai în luna iulie 2003, Inspectoratul de Stat pentru Protecția Mării Negre a înregistrat trei astfel de cazuri: la 18 și 20 iulie, produse petroliere au fost deversate de la PANOS (Cipru) și la 29 iulie de la CERIGO (Malta). În timpul unor astfel de deversări este mai ușor de identificat vinovații, iar poluarea cu petrol poate fi eliminată în scurt timp de către serviciile portuare. Toate porturile și-au elaborat propriile planuri de intervenție în caz de deversare de hidrocarburi (OSRP), pe baza Normelor de lucru pentru curățarea zonelor cu ape poluate din porturi (8), inclusiv încorporarea noilor metode biotehnologice.
Barajele sunt utilizate ca principale măsuri preventive și mijloace de eliminare a poluării cu petrol a apei de mare. Utilizarea barajelor cu colectarea ulterioară a produselor petroliere cu ajutorul unor skimmere permite colectarea a până la 80-90% din produsele petroliere deversate în apele portuare, dar nu asigură eliminarea completă a poluării. Eficiența blocării poluării cu petrol poate fi sporită prin aplicarea unor barje speciale de sorbire capabile să absoarbă produsele petroliere. Printre structurile de acest tip se numără barajele de biosorbție USVR-1, Multi-S (Rusia), precum și barajele naționale Ekonad, dezvoltate de întreprinderea științifico-productivă Ekonad, care au fost testate cu succes în timpul exercițiilor comune bilaterale internaționale de comandament și personal ale grupului de lucru ucraineano-polonez pentru lichidarea poluării de urgență a apelor de frontieră Mostiska-Strazhava 2002.
Diferiți sorbenți polimerici și organici au găsit o aplicare largă pentru colectarea produselor petroliere de la suprafața apei sau pentru blocarea și sorbirea acestora în timpul contaminării solului: „Pit-Sorb” (Canada), „Fin-Sorb” (Marea Britanie), „Elcosorb” (Finlanda), „Mukat-4” și „Lesorb” (Belarus), „Sorboil” (Rusia). În Ucraina, volume industriale de sorbenți sunt produse de „Zhemchug”. Toți acești sorbenți posedă o capacitate ridicată de ulei (4 – 10 g/g) și hidrofobicitate.
În ultimii ani a fost creată o nouă generație de sorbenți de ulei cu activitate de sorbție și de distrugere împotriva unei game largi de produse petroliere. De exemplu, pentru eliminarea scurgerilor de petrol și bioremedierea solului contaminat din regiunea Odessa pe baza preparatului bacterian „Econadin” de la NPP „Econad”, o cultură lichidă de bacterii-destructori de produse petroliere și baraje de biosorbție „Econad” sunt produse la scară industrială. În prezent, toate porturile importante din Ucraina au un stoc ireductibil de Econadin.
„Econdin este o pulbere brună, dispersată sau cu incluziuni fibroase, plutitoare, hidrofobă. Produsul are la bază bacterii distrugătoare de hidrocarburi petroliere imobilizate printr-o tehnologie specială pe un substrat organic – turbă. Este ecologic, netoxic și inodor. Preparatul este protejat prin brevete (9, 10, 11). Sorbția primară a hidrocarburilor petroliere de către preparat este însoțită de transformarea biocatalitică cu degradarea ulterioară a poluării cu petrol în condiții naturale. Microflora naturală de oxidare a petrolului din mediul natural nu este suprimată, ci activată. Mecanismul de acțiune al preparatului în timpul tratării solului și a apei constă nu numai în distrugerea biochimică a petrolului și a produselor petroliere de către bacterii foarte active, ci și în activarea biocenozelor microbiene naturale prin produse de metabolism.
Utilizarea biotehnologiei cu Econadine în arsenalul de remedii de răspuns rapid pentru contaminarea apei și solului cu petrol permite:
- să blocheze contaminarea cât mai curând posibil și să împiedice răspândirea acesteia;
- eliminarea poluării cu daune minime asupra mediului;
pentru a asigura o acțiune prelungită suplimentară de refacere a biocenozelor naturale cu atragerea și stimularea mecanismelor de autoepurare. Barajele de biosorbție „Econad”, protejate prin brevet (12), sunt realizate sub formă de secțiuni separate, din care se montează în benzi cu o lungime de până la 20 – 50 m. Boom-ul poate fi umplut cu Econadin; sorbenți tratați cu o suspensie de microorganisme destructurante de hidrocarburi de petrol și alți poluanți biorezistenți; sorbenți tratați cu nutrienți pentru a stimula dezvoltarea microflorei aborigene de oxidare a petrolului; sorbenți netratați.
Barajele de biosorbție Econad sunt proiectate pentru a
- Menținerea mediului acvatic curat în zonele în care este posibil să apară pete de petrol (în scop preventiv în zonele de câmpuri petroliere, terminale petroliere, porturi și șantiere de reparații navale etc.);
- izolarea și recuperarea uleiului în cazul unor deversări minore (focale) pe toate suprafețele;
- izolarea și recuperarea petrolului în ape de mică adâncime (metoda preferată);
Biotehnologiile dezvoltate cu aplicarea mijloacelor de control al poluării cu petrol de mai sus sunt utilizate cu succes în întreprinderile din complexul maritim (porturile maritime comerciale Odessa, Yuzhny, Ilyichevsk etc.).Biotehnologiile cu utilizarea mijloacelor de combatere a poluării cu petrol de mai sus sunt aplicate cu succes la întreprinderile complexului maritim (porturile comerciale maritime Odessa, Yuzhny, Illichevsk etc.), la întreprinderile complexului de petrol și gaze (Ukrtransneft, Druzhba, Prikarpattransnefteproduct, Poltavagazdobycha, Shebelinkagazprom și altele) și la întreprinderile chimice, chimice, petroliere și de gaze.În plus față de cele de mai sus, au fost luate măsuri la întreprinderile din industria chimică și alimentară (uzina portuară din Odessa, LUKOR (Kalush), Kargill (Donețk), Odessa CJSC, centrala termică și electrică Kremenchug etc.).
Un loc important în complexul de măsuri de prevenire a poluării cu petrol este ocupat de inventarierea tuturor obiectelor care sunt surse de poluare a mediului la fiecare întreprindere și de elaborarea pentru fiecare dintre acestea a unor instrucțiuni individuale de colectare și eliminare a produselor petroliere. O astfel de activitate a fost efectuată de către CN Ekonad pentru instalațiile portuare Yuzhny.
O serie de probleme de mediu sunt asociate cu extinderea rețelei de depozite de petrol și stații de benzină din regiune. Deversările de benzină în timpul realimentării vehiculelor duc la poluarea atmosferică și la acumularea de produse petroliere în solul din jurul benzinăriilor. În plus, creșterea volumului de transport rutier de benzină și motorină cu camioane-cisternă sporește riscul de deversări în timpul transportului. Ar trebui să se dezvolte PLASS adecvate pentru astfel de cazuri. Problemele de remediere a zonei și a stațiilor de benzină au fost deja rezolvate metodologic, dar tehnologiile dezvoltate de CN Ekonad au fost aplicate până în prezent doar la stațiile de benzină din Sankt Petersburg.
Crearea unor sisteme închise de alimentare cu apă cu instalații proprii de tratare la rafinăriile de petrol și la întreprinderile terestre (Sintez Oil, rafinăria de petrol a ZAO Lukoil, portul Yuzhny) contribuie la o reducere semnificativă a poluării mediului natural cu produse petroliere.
Principalele direcții de reducere a poluării mediului în regiunea Odessa rămân:
Asigurarea unei monitorizări eficiente a obiectelor care sunt surse potențiale de poluare a mediului natural; crearea la toate obiectele a rezervelor materiale și tehnice necesare pentru lichidarea scurgerilor de urgență de produse petroliere, inclusiv a unui stoc de urgență ireductibil de sorbenți, inclusiv a celor cu activitate biologică;
rezolvarea problemei tratării apelor pluviale și de drenaj care intră în zona de apă a Golfului Odessa; introducerea pe scară largă a biotehnologiilor moderne de tratare a apei și de bioremediere a solului de la poluarea cu petrol. Toate aceste direcții rămân, într-o măsură mai mare sau mai mică, relevante pentru alte regiuni dezvoltate industrial din Ucraina.